top of page
  • Writer's pictureJoenah Malot

Meet the guide: in gesprek met Gits de (Kazachstan) Gids.

Een openhartig gesprek met onze West-Vlaamse Kazachstan Gits over liefde voor de bergen, groepsdynamica en vriendschap.Kan je me kort iets over jezelf vertellen, wie ben jij? 

Hey! Ik ben Thomas, veel van m’n vrienden noemen mij gewoonweg ‘Gits’ vanwege mijn achternaam. Sinds mijn studies ben ik steeds het meest gemotiveerd om groepen samen te brengen via vorming, beleving en avontuur. Hierdoor belandde ik in het internationaal jeugdwerk, als vrijwilliger en later als professionele kracht. Als kind van een grote familie heb ik een natuurlijke voorliefde ontwikkeld om in groep te leven. Op groepsreis, kamp of op een meerdaagse vorming zijn brengt steeds mijn innerlijk kind naar boven. Ik ben daardoor graag een speelvogel en combineer enorm graag sport en spel.


Wanneer is je passie voor hiken ontstaan/wat heeft je geïnspireerd om gids te worden? 

Hiken werd in ons gezin beschouwd als de meest normale activiteit op reis. We trokken steeds naar de bergen om te genieten van de ruimte, de hoeveelheid aan tijd, elkaar en de adembenemende uitzichten. Ook in de jeugdbeweging deden we vaak meerdaagse trektochten, waardoor hiken zowat een bindmiddel werd om erop uit te trekken met vrienden.

Ik haal mijn inspiratie uit de vele momenten waarbij ik groepsdynamica zelf mocht ondervinden tijdens (meerdaagse) wandelingen. Door samen bergen te verzetten, groei je op natuurlijke wijze naar elkaar toe. De bonding en de vriendschappen die hierdoor kunnen ontstaan vind ik steeds prachtig om te kunnen mee faciliteren. Samen met een groep een moeilijk doel bereiken – na alle ups-and-downs van de tocht - vind ik steeds opnieuw zo’n waardevol en dankbaar gevoel om deel van uit te maken.

 

Wat is je meest memorabele hike ervaring? 

In 2020 heb ik de Alta Via 2 gewandeld in de Aosta vallei in de Italiaanse Alpen. Deze tocht staat ook bekend als de ‘Tour des Géants’ vanwege de vele hoogtemeters en de hele tocht is daardoor dus een stevige kuitenbijter. Ik was toen zo verwonderd van de desolaatheid van deze kant van de Alpen dat ik vaak moest stoppen met wandelen om het hele landschap te capteren. Een echte aanrader!


Wat is je grootste blunder tijdens het hiken? 

Dat zijn er teveel om op te sommen, haha!

 

Ben je ooit voor uitdagingen of enge momenten komen te staan tijdens het wandelen? 

Ongeveer tien jaren geleden genoot ik van een meerdaagse in het Tatra gebergte in Polen. Het was de hele dag een grijze, mistige dag geweest, met veel stortregen en af en toe ook donder en bliksem. We kwamen in de avond toe in onze berghut en er hing een grimmige, vreemde sfeer. Niet de typische warme gezelligheid die zoveel berghutten kenmerkt.  Toen we aan de praat raakten met enkele andere wandelaars hoorden we dat er een Belgisch koppel getroffen was door de bliksem op een bergtop nabij de hut. De man van 32 jaar had de inslag niet overleefd. Zo’n nieuws doet veel met een mens en het verhaal bleef ons de hele reis bij. Sindsdien ben ik ook echt héél voorzichtig geworden met donder en bliksem in de bergen. 


Waarom heb jij ervoor gekozen om voor NOMADventure aan de slag te gaan? 

Wanneer ik vertel aan vrienden en kennissen welke landen je kan bezoeken met NOMADventure, dan worden de meesten direct enthousiast. Het idee dat je op ontoegankelijke plaatsen kan geraken dankzij een organisatie die zichzelf daarin heeft gespecialiseerd is zo’n meerwaarde! De familiale sfeer, de aantrekkingskracht van dergelijke bestemmingen bij een groep gemotiveerde avonturiers en de natuurlijke en culturele ontdekking van minder bekende landen, het was niet moeilijk om gemotiveerd te worden! 😊


Wat houdt je gemotiveerd om door te gaan met het verkennen en begeleiden van anderen in de bergen? 

Elke reis is anders, zelf wanneer ze zich afspeelt op dezelfde bestemming. Het klinkt cliché, maar het is zo fijn om de dynamiek van een groep te zien ontwikkelen van een bende onbekenden naar elkaars (mentale/fysieke/emotionele/inhoudelijke/vriendschappelijke/avontuurlijke/… Schrap wat niet past) steunpilaren. Dat is iedere keer opnieuw waardevol!


Welk advies zou je ten slotte nog geven aan iemand die voor het eerst gaat wandelen? 

Hoewel wandelen een activiteit is waarbij je constant beweegt, raad ik aan: Sta voldoende stil! En geniet!93 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page