Je wist het vast al: wij houden ontzettend van de natuur! Het liefst gaan wij met ons tentje op de rug op avontuur. Maar met dit avontuur komt ook een verantwoordelijkheid om de natuur te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Want zelfs te voet kan je heel wat schade aanrichten. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je je trektocht duurzamer kunt maken, zodat je niet alleen van de natuur kunt genieten, maar er ook voor kunt zorgen.
1. Investeer in een waterfilter en hervulbare drinkfles
De kans is groot dat je niet eens een plastic waterflessen kan kopen tijdens je trekking, maar zelf zijn er hutten of mogelijkheden om flesjes water te kopen – afvalverwerking zal er waarschijnlijk niet zijn. En je wilt niet dat deze flesjes verbrand worden – of erger, in de natuur of de rivieren terechtkomen.
Het is dus gewoon erg logisch om te investeren in een goede hervulbare drinkfles of Camelbak! Deze kan je tijdens je tocht eenvoudig bijvullen uit beekjes, rivieren of bronnen. Wel raden we aan dit te filteren met een waterfilter (contacteer ons even als je tips wilt bij de aanschaf hiervan). Deze helpt om bacteriën en parasieten te verwijderen. Niets zo vervelend als diarree oplopen op de trail… Als je dit wel voor hebt, hebben we gelukkig hieronder ook tips voor je in verband met toilet hygiëne!
2. Leave no trace!
Laat geen sporen achter, simpel toch? Dit betekent dat wij altijd al ons afval mee terug de berg afdragen: ja, ook die kleine sigarettenpeukjes of dat beetje toiletpapier! Het is heel moeilijk om niets van afval te maken op een hike, zelf al heb je een hervulbare waterfles, of gebruik je geen toiletpapier voor dat plasje.
Je vriesdroogmaaltijden of energierepen zitten immers ook in een verpakking. Het beste wat je kan doen, is alles in een afvalzakje/peukenpotje terug mee te nemen om dit thuis te sorteren en indien mogelijk te recycleren. Wees lief, en raap ook afval en papiertjes op die je tijdens je wandeling vindt. Zo laat je de trail properder achter voor de wandelaars die na jou komen en scoor je tegelijk ook nog eens goede karmapunten!
3. Let’s talk shit!
Want ja, op meerdaagse trekking kan de nood ook wel eens hoog oplopen. Probeer, indien mogelijk, je grote boodschap steeds te begraven zodat anderen het niet hoeven te zien en zodat dieren het niet kunnen opeten. Je vindt vast wel een stok of een steen waarmee je een kuiltje kan graven. Dat plasje, dat doe je best zo ver mogelijk van de rivier af. Dit is immers ook je drinkwater!
Je wc-papier kan je verbranden (let wel op bij droge zomers voor brandgevaar!), of nog beter: gewoon meenemen en weggooien! Je kan een klein zakje meenemen om je gebruikte papier in te bewaren – dit ruik je heus niet in je rugzak. Er zijn ook tal van plasdoekjes op de markt. Deze kan je eenvoudig even afspoelen en aan je rugzak hangen drogen en thuis gaat deze gewoon met je wandelkledij mee de wasmachine in.
4. Biologisch afbreekbare zeep en shampoo
Na een dagje wandelen is het ontzettend fijn om je te kunnen verfrissen in een kabbelend riviertje. Let wel op met zeep en shampoo als je je hier ook in wilt wassen. Het is dan ook noodzakelijk om biologisch afbreekbare zeep en shampoo mee te doen, om zo weinig mogelijk schade aan het milieu toe te brengen. Net als bij zeep is het belangrijk om tandpasta te kiezen die biologisch afbreekbaar is om het milieu te beschermen. Mondhygiëne is nog steeds belangrijk, zelfs tijdens het wandelen!
Voor de meiden onder ons, overweeg om milieuvriendelijke menstruatieproducten zoals menstruatiecups of biologisch afbreekbare tampons (terug in het zakje en meenemen) te gebruiken. Dit minimaliseert de impact op het milieu in vergelijking met traditionele wegwerpproducten.
Een meerdaagse trekking is de perfecte gelegenheid om de schoonheid van de natuur te ervaren en te waarderen. Door deze duurzaamheidstips toe te passen tijdens je trektocht, heb je een zo klein mogelijke impact op de natuur rond jou. Dus ga er met een gerust hart op uit, geniet van de prachtige landschappen en draag bij aan een duurzamere wereld voor ons allemaal!
Comments