top of page

Zelf dryfood maken? Ontdek nu ons favoriete recept 'Pasta Bourguignon'!

Writer: Joenah MalotJoenah Malot

Meerdaagse trekkingen, het allerleukste ter wereld als je het mij vraagt. Maar bij een fysiek uitdagend avontuur hoort natuurlijk evenwichtige en gezonde voeding. Genoeg gezonde snackjes (‘eet de honger voor’), maar ook een lekkere warme avondmaaltijd is essentieel voor je energie en uithoudingsvermogen. Veel hikers kiezen hier voor gedroogd voedsel, waarbij de bekendste waarschijnlijk wel die groene zakjes van AdventureFood  zijn, waar je enkel kokend water bij moet doen en vervolgens enkele minuutjes moet wachten. Ik snap natuurlijk heel goed dat veel avonturiers en wandelaars hier voor kiezen: het is lichtgewicht, compact, voedzaam en eenvoudig te bereiden in de natuur. Maar laten we eerlijk zijn, de keuze is eerder beperkt – zeker als je zoals ikzelf vegetarisch of veganistisch eet – en als je op zesdaagse trektocht enkel deze maaltijden mee hebt, snak je wel naar iets meer variatie.


Wandelaar geniet van een AdventureFood dryfood maaltijd tijdens haar meerdaags wandelavontuur met nomads adventure. Ze zit aan een meer in een bergachtig landschap.
Thera geniet van AdventureFood in de Kazachse bergen - Photocredits Nikki Lucy Photography

Mijn oplossing? Gewoon lekker zelf maken! Het is simpeler dan je denkt en niets smaakt lekkerder na die lange hike dan je favoriete risotto, stoofputje of linzencurry. Maar hoe maak je dit dan? Dat zal ik je in deze blog uitleggen.


Twee wandelaars zitten in het gras bij een meer, terwijl hun hond toekijkt. Ze eten dryfood, gedehydrateerd eten, hikevoedsel. Het is een zonnige dag.
Onze trouwe Joy lust ook wel dryfood! - Photocredits to Nikki Lucy Photography

1.      Waarom kiezen voor dryfood?

Waarom zou je kiezen voor dryfood? Waarom niet gewoon de ingrediënten zoals verse groenten, bonen en potjes hummus mee om vers te bereiden op de trail? Wel, verse ingrediënten zijn zwaar. Water is het zwaarste component in voedsel. Door voedsel te drogen, verwijder je het vocht, waardoor het aanzienlijk lichter wordt en minder ruimte inneemt. Dit maakt het ideaal voor meerdaagse hikes waarbij je je rugzak zo licht mogelijk wilt houden. Dryfood behoudt de meeste voedingsstoffen, waardoor je tijdens een hike essentiële energie en voedingstoffen binnenkrijgt. Denk aan koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels, die je lichaam nodig heeft om door te zetten. Droog voedsel bederft minder snel, omdat bacteriën en schimmels zonder water moeilijker groeien. Je kunt het dus ruim van tevoren thuis maken en meenemen zonder zorgen over voedselverspilling. En ten slotte hoef je dryfood vaak alleen maar te hydrateren met heet water. Dit bespaart tijd en energie tijdens een tocht, zodat je meer kunt genieten van de omgeving.

Dryfood is de meest geschikte keuze voor een meerdaagse hike om deze redenen:

·        Lichtgewicht en compact

·        Lang houdbaar 

·        Voedzaam en energierijk

·        Eenvoudig te bereiden

Een groep hikers zit rond het kampvuur in de Kazachse bergen, ze praten, lachen en zijn zeer relaxed. Ze dragen outdoor kledij en jassen. Je ziet ook tenten en bergpieken.
Na een lange hikedag is er niets beters dan een warme maaltijd met vrienden eten aan het kampvuur - Photocredits to Nikki Lucy Photography

2.      Hoe maak je zelf dryfood?

Dryfood maken is niet alleen eenvoudig, je kan ook nog eens makkelijk rekening houden met je dieet- en smaakvoorkeuren en het is ook stuk goedkoper dan te kopen! Het enige wat je nodig hebt is een oven of voedseldroger en een huisbereide maaltijd. Wij geven je alvast wat inspiratie mee – een persoonlijke favoriet! – van onze allerbeste reisgids Ruud.

 

Benodigdheden

Man in sunglasses hiking through snow with trekking poles, surrounded by snowy mountains and pine trees under a bright sky.
Ruud, niet alleen een topgids, maar ook nog een uitmuntende vegetarische chef!
  • Een voedseldroger (dehydrator) of een oven met een lage temperatuurstand. 

  • Luchtdichte zakjes of vacuümverpakkingen om je maaltijden in te bewaren. 


Verse ingrediënten:

  • tagliatelle of conchigli

  • paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood, shiitake of kastanjechampignons

  • beetje boter of olie

  • wortel

  • ui

  • knoflook

  • tomatenpuree

  • tijm

  • rode wijn

  • bouillon, liefst champignonbouillon

 

Stappenplan à la Ruud 

Ruud zijn favoriete zelfgemaakte dryfood maaltijd voor op een hike is zijn Pasta Bourguignon. Hij leert je hoe je de vegetarische variant maakt:


Om een hikedag voor mij compleet af te sluiten warm ik het liefst mijn zelfgemaakte pasta of rijst maaltijd op. In plaats van de kant- en klare maaltijden van verschillende merken maak ik zelf, voordat ik op reis ga, mijn maaltijden klaar. Het grote voordeel voor mij als vegetariër is dat ik alle ingrediënten zelf kan bepalen.

Wat gaat er in mijn Pasta Bourguignon? Om te beginnen kies je een pasta wat je prettig vind om te eten. Bij mij is dat een tagliatelle of conchigli (niet te groot).


Als vleesvervanging gebruik ik paddenstoelen (eekhoorntjesbrood, shittake en kastanjechampignons). Deze snijd je niet te klein en bak je mooi goudbruin in de boter (kan ook vegan). Snijd vervolgens de wortel, ui en knoflook klein en fruit dit samen met een scheut olie in de pan. Wanneer de ui mooi glazig is voeg je een eetlepel tomatenpuree en ook de verse tijm (van het stokje af) toe en roer dit nog even door. Als alles goed warm is blus je dit af met een goede scheut rode wijn en nadat het is afgeblust voeg je er champignonbouillon aan toe. Laat het geheel pruttelen tot het een mooie stevige saus is.


Giet de pasta af en voeg de pasta toe aan de saus (een klein beetje pasta water is niet erg, maakt het alleen maar meer een geheel!). Breng op smaak met peper en zout en roer het geheel goed door en zorg ervoor dat er overal pastasaus over de pasta zit.


Dit geheel laat je afkoelen en leg je in kleine hoeveelheden op je bakplaten voor de droogoven. In de droogoven moet het op ongeveer 60 °C ruim 9 ook draaien. Wanneer je denkt dat de pasta klaar is haal je deze uit de oven en verdeel je het in ziplock-zakjes in de porties die je wilt hebben.


Voor de echte liefhebber (ietsjes zwaarder wel op je hike, maar het volledig waard volgens mij) neem een mooi stukje Parmezaan mee en geniet net zo als thuis.

 

Nog enkele laatste tips

  • Water plannen: Zorg dat je voldoende water bij je hebt om je dryfood te hydrateren. 

  • Test je gerechten vooraf: Probeer je zelfgemaakte maaltijden een keer thuis, zodat je weet hoe ze smaken en hoe lang ze moeten hydrateren. 

  • Varieer met ingrediënten: Experimenteer met verschillende groenten, eiwitbronnen (zoals linzen of tofu) en kruidenmixen.

 

Dryfood is een perfecte manier om je hikes voedzaam en praktisch te houden. Door je eigen maaltijden te maken, bespaar je geld, minimaliseer je afval en zorg je voor heerlijke, op maat gemaakte gerechten die je energie geven in de natuur. Dus pak je dehydrator of oven en ga aan de slag – je volgende avontuur wacht! 


Ben je zelf aan de slag gegaan met Ruud zijn recept? Laat ons in de comments hieronder weten wat je ervan vond!


een wandelaar zit bij een bergmeer in Kazachstan en geniet van een kopje thee. De bergen reflecteren in het water van het gletsjermeer.
Ibis geniet van een hartverwarmend kopje thee in de Kazachse bergen. Photocredits to Nikki Lucy Photography






Comments


NikkiLucyPhotography_Nomadventure_Kazachstan-263_edited.jpg
bottom of page