top of page
  • Writer's pictureJoenah Malot

Vijf interessante feiten die je nog niet wist over Tusheti in de Georgische Kaukasus

Tijdens de Georgiëreis neemt NOMADventure je mee naar het gebied Tusheti, een natuurgebied diep in de Kaukasus. Het is een afgelegen gebied diep in de bergen, waar de mensen nog op een zeer traditionele manier leven. Het gebied kenmerkt zich door zijn uitgestrekte berglandschappen, traditionele dorpen en eeuwenoude forten en torens die zo in een Lord of the Rings film zouden passen.


Hier zijn vijf bizarre en interessante feitjes over Tusheti die je nog niet wist!


Tusheti Omalo Dartlo authentieke dorpen vallei wachttorens

1. De weg naar Tusheti staat bekend als de gevaarlijkste weg ter wereld

Toegegeven, er zijn wel meer landen die claimen de gevaarlijkste weg ter wereld op hun grondgebied te hebben. Wat we wel kunnen bevestigen is dat het een van de hoogste wegen van Europa is. Om Tusheti te bereiken moet je namelijk over de Abano pass op 2.864 meter hoogte. De weg is ook grotendeels onverhard en wel 67 kilometer lang. In onze ervaring hoef je je geen zorgen te maken als je meerijdt met een ervaren chauffeur en een goed onderhouden 4x4 wagen.

Tusheti dangerous road abano abanopass omalo tush Georgië Georgia

2. Tush hebben hun eigen taal én religie

De Tusheti-bevolking bestaat voornamelijk uit de Tush, een etnische groep die oorspronkelijk uit de Kaukasus komt en nauw verwant is aan de Georgiërs. Tush hebben hun eigen taal, het Tsova-Tush, én hun eigen religie!

Het is een van de weinige talen ter wereld die geen schriftelijke traditie heeft en alleen in mondelinge vorm wordt doorgegeven. De taal heeft een zeer beperkte woordenschat en grammatica en wordt jammer genoeg door steeds minder mensen gesproken. De godsdienst van Tush is een interessante mix van plaatselijk heidendom, christendom met enkele elementen van de islam en het geloof van de stammen van de noordelijke Kaukasus.


3. Dames, houdt afstand van heilige plaatsen en altaren!

Als je door Tusheti wandelt, zal je hier en daar kleine stenen altaren zien, versierd met klokken en dierenhoorns. Deze zogenaamde khatebi (iconen) of salotsavi (heilige plaatsen) dienen als plaats voor gebeden, offers en andere religieuze rituelen. In het geloof van de Tush mogen deze heilige plaatsen niet betreden worden door vrouwen die nog een menstruatiecyclus hebben. Dit zou onrein zijn en chaos met zich meebrengen.

Daarom dames, ongeacht je leeftijd, is het beter een respectabele afstand te houden tot deze heilige plaatsen. Behalve als je zin hebt in een spelletje hints met boze Tush bewoners, waarbij je het woord ‘menopauze’ demonstreert.

heilige plaats in Tusheti georgië verboden voor vrouwen bijgeloof

4. Neem geen varkensvlees mee naar Tusheti

Tush mensen beschouwen varkensvlees als onrein, eten het niet in de bergen en gebruiken geen varkensproducten zoals leer. De oorsprong van dit gebruik is onduidelijk, maar zou het gevolg kunnen zijn van de invloed van naburige moslimstammen. Een andere reden zou kunnen zijn dat het hoeden van varkens in de bergen moeilijker was en meer hygiënische risico's inhield. Hoe dan ook, de plaatselijke bevolking gelooft dat het eten van varkensvlees in Tusheti chaos en ongeluk brengt.

Interessant is dat dit alleen geldt voor de consumptie van varkensvlees in Tusheti, dat wordt beschouwd als een plaats van zuiverheid. In de lagere delen van Georgië eten de Tushetiërs zonder problemen varkensvlees.


5. Het gebied is enkel in de zomermaanden te bereiken

Doordat het gebied zo afgelegen ligt in een bergachtig gebied, is de enige toegangsweg over de Abano pass enkel te berijden in de zomermaanden vanaf eind juni tot eind september. In de andere periodes ligt er gewoonweg teveel sneeuw. Veel van de inwoners verlaten tegenwoordig in de wintermaanden het gebied voor de lagere gebieden. Het leven is er in de winter immers hard, er is geen enkele toevoer van voedsel en er zijn ook geen medische voorzieningen.

De Abano pass wordt in juni officieel geopend, waarna de Tush herders met hun duizenden schapen te voet het gebied intrekken. Dan kan je tot kilometers ver de rinkelende belletjes en het geblaat van de schapen horen. Op het einde van het seizoen vindt deze uittocht in de omgekeerde richting plaats.

Tusheti vallei paarden die grazen afgelegen hike paradijs

Kortom, Tusheti is absoluut het bezoeken waard en zou in het programma van elke Georgiëtrip moeten staan. Het vergt wel een hele goede planning doordat het zo afgelegen ligt. Maar dit kan je natuurlijk volledig overlaten aan NOMADventure!


82 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page