top of page
  • Writer's pictureMaron Theunis

Probeer deze 5 recepten tijdens je reis door Georgië

Georgië is een land met een veelzijdige en ontzettend smakelijke keuken waardoor vele avonturiers al beginnen te watertanden bij het zien van dit eten. Dat is geen wonder, want door de vele handelsroutes die vroeger door of langs Georgië liepen, werden er veel kruiden en specerijen naar het land gebracht. Hun gerechten zitten hier dan ook boordevol mee: van koriander en dille tot kaneel, kruidnagel en komijn. En hoewel het voor mij als vegetariër vaak lastig is om in het buitenland iets te vinden dat te pruimen valt, zijn vegetarische gerechten in Georgië volop te verkrijgen. Bonuspunten dus! In dit artikel zet ik vijf typisch Georgische recepten voor je op een rijtje:


1. Khachapuri

Als eerste de khachapuri, oftewel: brood met ei en kaas. Misschien wel het meest bekende recept uit de Georgische cultuur en dit wordt dan ook voor elke maaltijd geserveerd. Hoe het brood precies smaakt, is afhankelijk van de regio waar je dit eet. Zo ligt er in de kustregio’s vaak nog een klompje boter bij en wordt de khachapuri op sommige plekken soms ook met vlees gemaakt. Dat is dan weer fijn voor alle vleeseters onder ons. Het brood heeft de vorm van een bootje en bevat vooral een heleboel kaas! Van Georgische kazen, zoals imeretiaanse kaas, tot kazen die je gewoon hier in de supermarkt kunt halen, denk bijvoorbeeld aan mozarella.

Khachapuri georgisch eten keuken georgië

2. Khinkali

Voor iedereen die van Aziatische dumplings houdt, zal khinkali om te smullen zijn. Hier wordt namelijk ook nog wel eens over gezegd dat het de Georgische variant van dumplings is. Van oorsprong is dit een echt vleesgerecht met gehakt, ui en kruiden, maar tegenwoordig worden er ook soms andere ingrediënten gebruikt in plaats van vlees. Denk bijvoorbeeld aan champignons of aardappels. Deze deeghapjes worden gekookt in heet water en vervolgens vaak geserveerd met komijn of koriander.

Khinkali dumpling georgisch eten keuken georgië

3. Shashlik

Barbecue-liefhebbers opgelet, want de volgende is voor jullie. Shashlik is een Georgisch recept waarbij verschillende stukken vlees op een spies worden gezet met rode ui en paprika. Hoewel het vlees, vaak varkens- of lamsvlees, in Georgië meestal meteen op de grill wordt gelegd, worden in variaties op dit recept vaak marinades gebruikt om zo meer smaak aan het vlees toe te voegen.

Shaslik georgisch eten keuken georgië vlees

4. Khwanchira

Bij een goed stuk vlees hoort natuurlijk een lekkere rode wijn. Ik hoor je al denken; je bent toch vegetariër? Dat klopt, maar ik heb jarenlang in de horeca gewerkt en deze combinatie lijkt veel mensen enorm blij te maken! Zoals je misschien al kunt raden is Khwanchira dan ook een rode wijn uit Georgië. Deze wijn bestaat uit twee Georgische druivensoorten, mujuretuli en aleksandrouli, die uitsluitend in de regio Racha worden verbouwd. Dat Georgische wijn bijzonder is mag blijken, want UNESCO heeft de traditionele wijnkruiken uit dit land toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

georgisch eten keuken georgië wijn georgian food wine

5. Churchkhela

Ten slotte nog de churchkhela! De vorm van dit gerecht is wellicht wat misleidend, want hoewel deze eruit ziet als een worst, is het dat zeker niet. Wat het dan wel is? Een zoete reeks noten aan elkaar! In Georgië wordt deze zoete snack het meest gemaakt in de herfstperiode, wanneer noten en druiven worden geoogst. De verschillende noten worden aan een koord gerijgd en vervolgens in zoet en kleverig druivensap ondergedompeld. Ook dit gerecht speelde een rol in de vele handelsroutes vroeger, want omdat het lang goed blijft en veel calorieën bevat, werd deze vaak meegenomen onderweg.

Churchkhela georgisch eten keuken georgië


De keuze is dus reuze! En dat is maar goed ook, want tijdens onze tocht in Georgië blijven we slapen bij familie guesthouses die voor ons een groot buffet maken - vaak bestaande uit overwegend vegetarische opties, maar ook altijd minimaal één vlees optie. Naast dat het voedsel zo gevarieerd is, is het ook nog eens lokaal en uit eigen tuin! Groenten komen uit de moestuin; honing komt van eigen bijen; kaas van de melk van eigen koeien en als kers op de taart een karaf wijn van eigen druif of een sterke drank genaamd chacha. Het Georgisch buffet is dus organisch, lokaal en met liefde bereid en daarmee een heus feestmaal voor alle foodies onder ons.


Welk traditionele gerecht wil jij als eerste proberen? Laat het ons weten in de reacties!


723 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page