top of page
Writer's pictureJoenah Malot

De GR20: Klauteren en genieten op Corsica’s rotsachtige ruggengraat

In september 2019 besloot ik samen met mijn twee goede vrienden, Freija en Jochem, een avontuur te ondernemen dat reeds lang op onze bucketlist stond: de GR20, die van noord naar zuid over het eiland Corsica gaat. Freija en ik reizen elk jaar naar een eiland, zoals Cuba of Kaapverdië. En mijn collega Jochem is een bergfanaat die het liefst in de Alpen vertoeft. Maar dat jaar gingen we naar de geboorteplek van Napolean Bonaparte! De GR20 staat bekend als een van de zwaarste langeafstandswandelingen in Europa, dus met een klein hartje besloten we het iets makkelijkere, zuidelijk gedeelde van Conca tot het midden, Vizzavona te wandelen.

 

Mijn Corsicaans avontuur op de GR20

Freija en ik gingen al een weekje eerder naar Corsica, om ook een paar dagen strand mee te pikken. We zijn het er direct over eens: de combinatie van de rotsachtige bergen en de mooie stranden met het mediterraans klimaat maakt het eiland de ideale vakantiebestemming voor ons. Na een weekje ontmoeten we Jochem in Conca, een charmant dorpje dat fungeert als het startpunt van het zuidelijke deel van de GR20. De ochtendzon straalde warm op ons neer terwijl we ons klaarmaakten voor de eerste etappe. We vergeleken ons kampeermateriaal en deden nog een paar laatste inkopen voor het eten. De spanning en opwinding waren voelbaar. Dit was het begin van een avontuur waar we maanden naar hadden uitgekeken en de reputatie van de trail had ons toch wat bang gemaakt.


De eerste dag was direct een kennismaking met het terrein voor de komende dagen. Steile beklimmingen, smalle rotsachtige bergpaden en uitzichten die ons soms letterlijk de adem benamen: zoals de Aiguilles de Bavela, of gewoon als de kust waar we enkele dagen ervoor nog hadden zitten plonzen in het koele water onder de brandende zon. Nu, vanuit de frissere bergen, konden we ons dit nog moeilijk voorstellen. We trokken door geurige maquis en over rotsachtige heuvels.


De volgende dagen werden de uitdagingen serieuzer. We werden geconfronteerd met steile afdalingen, klauterpartijen over grote rotsblokken en paden die langs diepe kloven slingerden. Dag twee voelden onze benen zwaar en stijf aan, maar gelukkig liepen we deze stijfheid er snel weer uit. We sliepen op de GR20 in onze eigen tenten, maar wel aan de refuges. Dit was heel fijn, soms aten we er ook, konden we een douche nemen en al snel maakten we Franse vrienden die de trail ook liepen en we in elke refuge terug tegenkwamen. Ze leerden onze verschillende kaartspelletjes, waarvan Bataille de Corse natuurlijk meteen onze favoriet werd.

Ik ben helemaal verliefd op bergrefuges en de bijzondere sfeer die er hangt. Meermaals heb ik tegen Freija gezegd: dit zou nog een job voor mij zijn, zo een seizoen in een bergrefuge wonen en wandelaars ontvangen. Zodra je een refuge binnenstapt, word je in een andere wereld ondergedompeld. Andere wandelaars begroeten je hartelijk, de gesprekken over de avonturen van de dag alleen onderbroken door luid gelach, genietend van een welverdiende simpele maaltijd en warme kop thee of zelfs een glas rode wijn. Ondanks de verschillende nationaliteiten, achtergronden of leeftijden, heerst er altijd een gevoel van verbondenheid: hier, hoog in de bergen, zijn we allemaal even gelijk, verenigd door deze trail en de liefde voor natuur.


Zwetend, puffend, maar o zo gelukkig verliepen de dagen. Het vroege opstaan wende snel en was ook nodig, om de hitte voor te zijn. Freija en ik sliepen samen in een tentje, die we om de beurt een dag droegen. ’s Nachts lieten we de tent gewoon open, zo konden we vanuit onze slaapzak naar de sterren kijken. Geluk kan zo simpel zijn.


Op de derde dag werd Jochem jammergenoeg ziek, net zoals meer dan de helft van de mensen die de nacht ervoor in dezelfde refuge doorgebracht hadden. Na een lange periode van droogte, had het de dag ervoor ’s nachts geregend en waarschijnlijk was op die manier het water door uitwerpselen van dieren verontreinigd geraakt. Gelukkig gingen de buikklachten snel over en voor ons was het een wijze les ALTIJD ons water goed te filteren.


Naarmate we dichter bij Vizzavona kwamen, begonnen we de eindstreep te ruiken. Onze lichamen waren moe en we moesten de laatste etappe nog een hele steile afdaling door een beukenbos trotseren. Toen we uiteindelijk Vizzavona bereikten, was het gevoel van voldoening overweldigend. We hadden het gehaald! De vreugde werd gedeeld met onze nieuwe Franse vrienden en andere wandelaars die we onderweg hadden ontmoet, en samen gingen we in een lokaal restaurant een hele grote pizza eten en iets te veel rode wijn drinken.


De zuidelijke GR20 van Conca naar Vizzavona was een reis die ik nooit zal vergeten. Het was fysiek en mentaal uitdagend, maar het bracht ons ook zoveel voldoening en onvergetelijke herinneringen. Het wandelen door de wilde, ongerepte natuur van Corsica en het delen van deze ervaring (met de bijhorende inside jokes) met Freija en Jochem was een avontuur dat onze vriendschap alleen maar sterker maakte. Corsica en de GR20 zullen voor altijd een speciale plek in mijn hart hebben. De schrik voor deze ‘moeilijkste trail van Europa’ bleek onterecht en ik hoop nog steeds snel terug te kunnen gaan om het noordelijke deel van de GR20 ook te mogen afstrepen.



Nu is het aan jou!

Wil jij ook de GR20 wandelen? Doen!


Wanneer?

De beste periode om deze te wandelen is van juni tot oktober. Juli en augustus zijn de drukste maanden. Ik wandelde hem zelf in september, had prachtig weer en het was iets rustiger (en minder warm) dan in de zomerdrukte.


Waar slapen?

Op de volledige GR20 zijn er goed onderhouden refuges aanwezig. Je kan ervoor kiezen om in deze te slapen in slaapzalen, of in vooropgezette tenten. Dit is ontzettend prettig, omdat je dan enkel een lichtgewicht slaapzak moet meedoen en geen ander kampeermateriaal. Je moet veel klimmen en dan is een lichte rugzak wel zo prettig. Als je hier voor kiest, is het wel aangewezen om dit op voorhand te reserveren. Zeker in de zomermaanden, kunnen deze vol zijn en het is ook nog eens goedkoper als je dit doet! Je kan deze eenvoudig reserveren via de volgende website .

Een tweede optie is kamperen met je eigen kampeermateriaal. Dit mag wel enkel op plekken aan de refuges. Ook dit kan je eenvoudig reserveren via bovenstaande website. 

9 views0 comments

Comments


NikkiLucyPhotography_Nomadventure_Kazachstan-263_edited.jpg
bottom of page