top of page
Writer's pictureIgo Galama

Avontuur in de bergen van Kirgizië: Een onvergetelijke trektocht

Wanneer je denkt aan een avontuurlijke vakantie, is Kirgizië misschien niet het eerste land dat in je opkomt. Toch is dit Central-Aziatische land een verborgen parel voor natuurliefhebbers en wandelaars. Met zijn adembenemende berglandschappen, kristalheldere meren en nomadische cultuur biedt Kirgizië een unieke ervaring voor wie het ongerepte zoekt. In augustus 2024 begon ik aan een achtdaagse trektocht door de Kirgizische bergen, een reis die mij zou uitdagen, verbazen en verrijken.


Dag 1: Aankomst in Bishkek - Een cultuurshock en een warm welkom

Na een lange reis via Istanbul land ik eindelijk in Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Het is 4 augustus 2024, en de temperatuur is een verzengende 39 graden Celsius. Mijn reis begint met een kleine uitdaging: het regelen van vervoer naar mijn hostel. De lokale taxi-app Yandex blijkt een raadsel, en ik laat me uiteindelijk verleiden door een “lokale taxi” - in werkelijkheid een enthousiasteling die wat wil bijverdienen.


De rit naar het hostel is een avontuur op zich. Mijn chauffeur blijkt een fan van Schumacher en demonstreert dit met verve op de snelweg. Onderweg stoppen we zelfs voor een energiedrankje - even vrees ik dat het bier is, maar gelukkig blijft mijn impromptu chauffeur bij de cafeïne. De rit geeft me meteen een eerste indruk van Bishkek: een mengeling van Sovjet-erfgoed en moderne invloeden, met een Chinese fabriek voor elektrische auto's in aanbouw.


In het hostel maak ik kennis met een deel van mijn reisgenoten. We besluiten samen te dineren, een eerste kennismaking met de Kirgizische keuken en met elkaar. De spanning en verwachting voor het komende avontuur zijn voelbaar, en we kruipen vroeg onder de wol.



Dag 2: Verkenning van Bishkek en voorbereidingen

De volgende ochtend word ik wakker met het besef dat ik het ontbijt bijna mis - gelukkig is er nog een bord nasi voor me over. Om 12 uur verzamelen we voor een stadstour door Bishkek. Tot mijn verrassing blijkt de stad meer in petto te hebben dan ik aanvankelijk dacht. Brede lanen, imposante gebouwen en verrassend veel groen geven Bishkek een uniek karakter.


Na de tour volgt een belangrijke briefing voor onze trektocht. We krijgen elk een flinke hoeveelheid proviand uitgereikt - het voedsel dat we de komende dagen mee zullen dragen - plus de gehuurde uitrusting. Dan begint het grote inpakken. Ik had bewust wat extra meegenomen om ter plekke te kunnen selecteren. Na zorgvuldig wikken en wegen kom ik uit op een rugzak van ongeveer 15,5 kg, exclusief water. Het is een opluchting te horen dat mijn medereizigers op vergelijkbare gewichten uitkomen.


's Avonds genieten we van een heerlijk diner, opgeluisterd door lokale muzikanten die ons een voorproefje geven van de Kirgizische cultuur. Met een mix van opwinding en spanning kruip ik mijn bed in, wetend dat morgen het echte avontuur begint.


Dag 3: De reis naar Jyrgalan - Het avontuur begint

Vroeg uit de veren vandaag - om 7:30 uur vertrekt onze bus richting Jyrgalan, het startpunt van onze trektocht. Het belooft een lange reisdag te worden. Onderweg maken we een stop bij de Burana Tower, een fascinerende bezienswaardigheid. Deze grotendeels gerestaureerde minaret is een overblijfsel van een oude moskee uit de tijd van de zijderoute. Het is een indrukwekkend gezicht, deze solitaire toren die oprijst uit het vlakke landschap, een stille getuige van de rijke Kirgizische geschiedenis.


Tijdens de rit valt me op hoe vaak we kraampjes met watermeloenen passeren. In de supermarkt blijken ze spotgoedkoop: slechts 11 som per kilo, ongeveer 12 eurocent. Het is een klein detail dat me bewust maakt van de economische verschillen tussen Kirgizië en West-Europa.


We maken ook een tussenstop in Karakol, het eindpunt van onze aanstaande trektocht. Hier laten we een tas achter met schone kleren en andere spullen die we na de hike weer zullen oppikken. Ik laat alles wat ik niet meeneem op de trektocht hier achter, veilig opgeborgen in mijn flightbag.


De busrit biedt volop gelegenheid om mijn medereizigers beter te leren kennen. Het blijkt een diverse groep avonturiers, elk met hun eigen reisverhalen en ervaringen. Hoewel ik mezelf als behoorlijk bereisd beschouw, voel ik me in dit gezelschap zeker niet de meest ervaren. Het belooft een interessante uitwisseling van verhalen en ervaringen te worden tijdens onze tocht.


Pas om 20:15 uur bereiken we eindelijk Jyrgalan, gelegen op een hoogte van bijna 2200 meter. De temperatuur is hier aangenaam koel, een schril contrast met de hitte van Bishkek. De omgeving doet denken aan de Alpen en roept bij mij direct associaties op met wintersport. We installeren ons in een guesthouse, wetend dat dit voorlopig onze laatste nacht in een echt bed zal zijn.



Dag 4: De eerste hikedag - Jyrgalan naar Eki Chat

De wekker gaat vroeg, en na een stevig ontbijt maken we kennis met onze twee Kirgizische gidsen die ons de komende dagen zullen begeleiden. Om 9 uur zetten we onze eerste stappen op het pad dat ons van Jyrgalan (2200m) naar Eki Chat (2800m) zal leiden.


Het begin van de tocht is even wennen. Mijn rugzak voelt zwaar en zit niet helemaal lekker, maar na wat aanpassingen gaat het beter. Het landschap is direct indrukwekkend: weidse valleien omringd door majestueuze bergen. De vegetatie verandert geleidelijk naarmate we hoger klimmen, van dichte bossen naar open graslanden.


Rond lunchtijd bereiken we onze kampplaats in Eki Chat. We zetten onze tenten op en genieten van onze eerste lunch in de wildernis - nog een “normaal” lunchpakket uit het guesthouse, het dryfood bewaren we nog even.


Na de lunch staat er een acclimatisatietocht op het programma. Met een lichtere rugzak klimmen we naar 3400 meter, om daarna weer terug te keren naar ons kamp. Deze tocht valt me zwaarder dan verwacht. In tegenstelling tot mijn ervaringen in Nepal, waar ik vaak vooropliep, merk ik dat ik hier meer moeite heb om het tempo bij te houden. Het terrein is uitdagender dan ik had verwacht, met steile stukken en nauwelijks gebaande paden.


Terug in het kamp, rond 18:00 uur, wacht ons de eerste ervaring met onze meegebrachte maaltijden. Met een brandertje en een gastank bereiden we onze “dryfood” maaltijden. Het is vooral functioneel voedsel - lekker is anders, maar het vult de maag en geeft energie.


Als de zon ondergaat, daalt de temperatuur snel. Ik schat dat het onder de 10 graden Celsius kwam. Een kampvuur biedt wat warmte en gezelligheid. Terwijl we rond het vuur zitten, delen we onze eerste indrukken van de dag. De vermoeidheid is voelbaar, maar ook de voldoening van een geslaagde eerste dag.



Dag 5: Uitdagingen en schoonheid - Van Eki Chat naar Turgen

De dag begint vroeg, om 6:30 uur. Het duurt even voordat iedereen zijn ontbijt (havermoutpap) heeft bereid, de tent heeft opgeruimd en de rugzak heeft ingepakt. Om 8:30 uur zijn we klaar voor vertrek richting Turgen, dat op 2670 meter hoogte ligt.


Hoewel onze eindbestemming voor vandaag lager ligt dan ons startpunt, wacht ons onderweg een flinke uitdaging: een pas op 3400 meter hoogte. Al snel merk ik dat het klimmen me zwaarder valt dan ik had gehoopt. De combinatie van het gewicht van mijn rugzak, de ijle lucht op deze hoogte en het ruwe terrein maakt elke stap een inspanning.


Maar de moeite wordt ruimschoots beloond door het adembenemende landschap. Boven de boomgrens strekt zich een eindeloze zee van gras uit, omringd door majestueuze bergtoppen. Onze gids legt uit dat de boomgrens hier lager ligt dan in bijvoorbeeld Nepal vanwege de extreme winterkou in Kirgizië.


Na een lange en vermoeiende dag bereiken we rond 19:00 uur onze kampplaats. Uitgeput maar voldaan zetten we onze tenten op. Een snelle, verfrissende duik in een nabijgelegen beek van ijskoud gletsjerwater helpt om de vermoeidheid van de dag af te spoelen. Het is onze enige mogelijkheid om ons te wassen tijdens de tocht en ondanks de kou is het een welkome verfrissing.


De maaltijd smaakt extra goed na zo'n intensieve dag. Zodra de zon ondergaat, kruip ik mijn slaapzak in, dankbaar voor de rust en uitkijkend naar wat de volgende dag zal brengen.



Dag 6: Aanpassing en teamwork - Van Turgen naar de Boz Uchuk meren

Vandaag staat een iets minder zware etappe op het programma, een welkome afwisseling na de uitdagende dag van gisteren. We vertrekken rond 9:00 uur, na ons inmiddels vertrouwde ochtendritueel. Een grappig onderdeel daarvan is het ontcijferen van de Russische opschriften op onze voedselverpakkingen, waarbij we dankbaar gebruikmaken van de kennis van Els, het enige groepslid dat Russisch spreekt.


De dag begint met een kleine teleurstelling: de geplande rivieroversteek blijkt niet veilig genoeg, dus we nemen alsnog de brug. Onderweg worden we geconfronteerd met de realiteit van hoogteziekte. Veerle, die gisteren al wat symptomen vertoonde, krijgt opnieuw last. Na overleg met de gidsen wordt besloten dat zij, begeleid door een van hen, zal afdalen en niet verder mee zal gaan met de trektocht. Het is een moeilijke maar verstandige beslissing, die ons allemaal bewust maakt van de risico's van het bergklimmen.


Tijdens onze tocht komen we regelmatig kuddes paarden tegen. Onze gids legt uit dat er in Kirgizië geen wilde paarden zijn - ze behoren allemaal toe aan lokale herders. In de zomer grazen ze vrij in de bergen, in de winter worden ze teruggebracht naar de stallen. We zien inderdaad af en toe yurtkampen, waar de “cowboys” van Kirgizië verblijven. Het is fascinerend om te zien hoe deze eeuwenoude traditie van nomadisch leven nog steeds voortleeft.


Tot mijn verbazing en plezier zijn de herdershonden die we tegenkomen vaak Duitse herders. Ik had in deze regio een ander, misschien ruiger type hond verwacht, maar de vertrouwde aanblik van deze slimme en trouwe dieren is verrassend geruststellend.


Onze oorspronkelijke bestemming waren de Boz Uchuk meren, maar onze gidsen besluiten om iets eerder te stoppen, op een hoogte van 3200 meter. Dit om een te groot hoogteverschil in slaapplaatsen te voorkomen. We bereiken onze kampplaats vroeg in de middag, rond 16:00 uur.


Een deel van de groep besluit nog een extra tochtje te maken naar de Boz Uchuk meren, maar ik kies er samen met Simone en Wilco voor om in het kamp te blijven. De vermoeidheid van de afgelopen dagen laat zich voelen en ik geniet van de rust en de kans om het prachtige uitzicht in me op te nemen.


Het weer is ons tot nu toe gunstig gezind geweest, met stralende zonneschijn en droge dagen. De zon is hier behoorlijk fel en we smeren ons regelmatig in. Ik ben tot nu toe de enige die zonder pet loopt, maar deels wel met lange mouwen ter bescherming tegen de felle zonnestralen.


Terwijl de zon langzaam zakt, reflecteer ik op de afgelopen dagen. De fysieke uitdagingen, de adembenemende landschappen, de kameraadschap binnen de groep - het vormt allemaal onderdeel van een intens en verrijkend avontuur. Met nog vier dagen voor de boeg, ben ik benieuwd wat Kirgizië nog meer voor ons in petto heeft.



Dag 7: Uitdagingen en Beloningen

De vijfde dag van onze trektocht brak aan met een mix van anticipatie en opluchting - we waren over de helft! Wakker worden bij de Ailanysh meren was een betoverend begin van de dag, ondanks de bewolkte hemel en de nevel die ons omringde. Gelukkig klaarde het weer op naarmate we ons klaarmaakten voor vertrek.


Onze route vandaag zou ons van de Ailanysh meren naar Almalu leiden, een tocht die op papier relatief rustig leek met 300 meter stijgen en 700 meter dalen. Zoals gebruikelijk vertrokken we om 9:00 uur, met slechts één pas die we moesten overwinnen, direct aan het begin van onze wandeling.


Terwijl we de top van de pas naderden, begon de wind aan te trekken. Net toen we de top bereikten en een welverdiende pauze wilden nemen, begon het te regenen. In een flits trokken we onze regenkleding aan en haastten we ons naar beneden. De regen veranderde al snel in hagel, vergezeld door onweer - een duidelijk teken dat we zo snel mogelijk moesten afdalen.


De afdaling was een mix van spanning en opluchting. Naarmate we lager kwamen, nam de regen af, maar het gerommel van de donder bleef ons achtervolgen. Toen de regen eindelijk stopte, realiseerden we ons dat we door ons snelle tempo al bijna bij ons eindpunt waren, terwijl het pas 11:15 uur was!


We besloten zonder lunchpauze door te lopen naar onze bestemming. Ons eindpunt was een yurtkamp bij een rivier, een welkome aanblik na onze natte afdaling. Hier konden we voor het eerst tijdens onze tocht wat extra's kopen - appels en bier vlogen over de toonbank. Een koud biertje na zo'n intensieve ochtend was een ware traktatie, al moesten we oppassen niet te enthousiast te worden op een lege maag.


De mogelijkheid om een warme lunch te bestellen - eieren en een worstje - was voor velen onweerstaanbaar. Na dagen van dryfood smaakte dit simpele maal als een koningsmaal. Het avondeten, een lokale noedelsoep met verse groenten, was al even welkom.


De vroege aankomst gaf ons de luxe van tijd - tijd om bij te komen, onszelf en onze kleding te wassen, en te genieten van de omgeving. Het was fascinerend om te merken hoe onze prioriteiten waren verschoven; een schoon shirt was leuk, maar droge sokken waren goud waard.


Met het vooruitzicht van een zwaardere dag morgen, gingen we vroeg naar bed. De wetenschap dat we de volgende avond in een guesthouse zouden slapen, gaf ons extra motivatie voor de uitdagingen die voor ons lagen.


Dag 8: De Uitdaging van Ala Kul

De zesde hikedag beloofde een van de zwaarste te worden, met een klim van bijna 900 meter en een afdaling van ruim 1100 meter. Onze route zou ons van Almalu naar Altyn Arashan leiden, een tocht die zowel fysiek als mentaal uitdagend zou blijken.


De dag begon somber, met regen die precies begon toen onze wekker om 6:00 uur afging. Het inpakken van onze spullen en het opruimen van de tenten in de regen was verre van aangenaam, en we bereidden ons ontbijt half in onze tenten om droog te blijven. Maar zoals zo vaak in de bergen, sloeg het weer plotseling om. De regen stopte en de lucht klaarde op, wat onze stemming aanzienlijk verbeterde.


Onze tocht van vandaag bestond uit het beklimmen van één grote pas, gevolgd door een lange afdaling. Hoewel het klimmen zwaar bleef, merkte ik dat mijn conditie verbeterde naarmate de dagen vorderden. De afdaling ging een stuk gemakkelijker, al begonnen blaren een toenemend probleem te worden. Mijn trailrunning schoenen, licht en comfortabel, bleken niet geheel bestand tegen de natte omstandigheden die we regelmatig tegenkwamen.


Ondanks de uitdagingen bereikten we rond half vijf onze eindbestemming, een guesthouse waar iedereen reikhalzend naar had uitgekeken. De belofte van een echt bed, een normale maaltijd en fatsoenlijke sanitaire voorzieningen was na dagen in de wildernis bijna overweldigend.


Maar het hoogtepunt van de dag moest nog komen: de hot springs. De geothermische activiteit in het gebied zorgde voor natuurlijke warmwaterbronnen waar we ons heerlijk in konden onderdompelen. Het contrast met het ijskoude gletsjerwater in de nabijgelegen rivier, waar we ons tussendoor in afspoelden, was scherp maar verfrissend. Deze ervaring was de perfecte afsluiting van een zware dag en een welkome voorbereiding op wat de volgende dag zou brengen - de zwaarste etappe van onze hele tocht.



Dag 9: De Ultieme Test - De Klim naar Ala Kul

De zevende hikedag van onze trekking stond in het teken van de meest uitdagende route: van Arashan naar Ala Kul. Met een totale stijging van 1400 meter en een afdaling van 750 meter, wist ik dat dit mijn fysieke en mentale grenzen zou verleggen.


We vertrokken vroeg, gesterkt door een stevig ontbijt en de luxe van een nacht in een echt bed. Helaas moesten we drie van onze groepsgenoten achterlaten - één vanwege knieproblemen en twee anderen die de uitdaging niet meer zagen zitten. Hun beslissing was een scherpe herinnering aan de intensiteit van onze tocht.


De klim was meedogenloos. Het pad werd steiler naarmate we vorderden, culminerend in een laatste stuk dat zo steil was dat we bijna op onze tenen liepen. De losse rotsen onder onze voeten maakten elke stap een potentiële uitglijder. Langzaam en gestaag, zwaar leunend op onze wandelstokken, werkten we ons omhoog.


Toen we eindelijk de pas bereikten op een hoogte van 3950 meter, werden we beloond met een adembenemend uitzicht dat de inspanning meer dan waard maakte. Voor sommigen, mezelf inbegrepen, was het een emotioneel moment. De combinatie van fysieke uitputting, de overweldigende schoonheid van het landschap en het besef van wat we hadden bereikt, was intens.


Na uitgebreid foto's te hebben gemaakt, inclusief enkele spectaculaire dronebeelden, begonnen we aan de afdaling naar ons kamp. Het pad naar beneden was bezaaid met losse rotsen, wat leidde tot soms hilarische taferelen van glij- en valpartijen. Hoewel niet gevaarlijk, was het een komische afsluiting van een intense dag.


We sloegen ons kamp op aan de rand van het meer, uitgeput maar voldaan na bijna elf uur onderweg te zijn geweest. Terwijl we onze tenten opzetten, passeerde een Spaans stel op zoek naar onderdak. Ze hadden geen geluk gehad bij de nabijgelegen yurtkampen en stonden op het punt om in het donker de gevaarlijke pas over te steken. We besloten onze slaapplekken te herschikken om hen onderdak te bieden - een klein gebaar van solidariteit in de bergen dat hun potentieel gevaarlijke situatie oploste.


Deze dag benadrukte niet alleen onze fysieke prestaties, maar ook het belang van saamhorigheid en hulpvaardigheid in de wildernis. Het was een krachtige herinnering aan hoe we elkaar kunnen steunen in uitdagende omstandigheden.



Dag 10: De Laatste Afdaling

De laatste dag van onze trektocht brak aan met gemengde gevoelens - opluchting dat de zwaarste uitdagingen achter ons lagen, maar ook een vleugje weemoed dat ons avontuur ten einde liep. Onze route vandaag zou ons vanaf Ala Kül naar beneden leiden, een schijnbaar eenvoudige afdaling die toch zijn eigen uitdagingen bleek te hebben.


We werden wakker onder een bewolkte hemel, maar zoals zo vaak in de bergen, veranderde het weer snel zodra de zon achter de bergtoppen verscheen. We vertrokken vroeg, wetende dat we om 15:00 uur op ons eindpunt moesten zijn waar busjes ons zouden oppikken.


De afdaling was een welkome afwisseling na dagen van zware beklimmingen, maar al snel merkten we dat het een andere vorm van uitdaging met zich meebracht. De constante druk op onze knieën en enkels eiste zijn tol. Na de lunch ging ik door mijn enkel - een pijnlijke herinnering aan de vermoeidheid die zich had opgebouwd over de afgelopen dagen. Gelukkig trok de pijn snel weg en kon ik, zij het langzamer, doorgaan.


Ondanks deze kleine tegenslag bereikten we ons eindpunt een uur eerder dan gepland. De opluchting was voelbaar in de groep. Terugkijkend realiseerde ik me hoe zwaar deze tocht eigenlijk was geweest. Met 18 kg bagage en vaak zonder duidelijk pad, had ik de uitdaging wellicht onderschat. Maar de voldoening van wat we hadden bereikt, overtrof elke moeheid.


Bij het eindpunt wachtten twee Russische Bukhanka busjes op ons - robuuste voertuigen die perfect geschikt waren voor de ruwe terugweg. De rit terug naar de hoofdweg was een avontuur op zich, met delen van de weg die waren weggespoeld door de nabijgelegen rivier.


Onze terugtocht werd nog onderbroken door een onverwacht “noodgeval” - twee koeien die vast waren komen te zitten op een brug van boomstammen over de rivier. Onze chauffeurs stopten zonder aarzeling om te helpen bij de reddingsactie. Het was fascinerend en enigszins surrealistisch om te zien hoe de dieren uiteindelijk veilig door de wilde rivier waadden - een laatste glimp van het onvoorspelbare karakter van het leven in deze bergen.


Eenmaal aangekomen in het guesthouse in Karakol was de eerste prioriteit voor iedereen een langverwachte douche. Na acht dagen zonder deze luxe voelde het als een ware herboren worden. De avond sloten we af met een gezamenlijk diner in het guesthouse, gevolgd door een kort uitstapje naar de stad voor wie nog energie over had.



Relaxen aan het Issyk Kul Meer

Na de intensiteit van onze trektocht was de volgende dag een welkome verandering van tempo. We vertrokken 's ochtends vroeg uit Karakol voor een rit langs het Issyk Kul meer. Onderweg stopten we bij de Farytale Canyons, een indrukwekkende rotsformatie die deed denken aan een mix van de Chinese Muur en de Grand Canyon. Hoewel de hitte het rondlopen wat bemoeilijkte, was het een fascinerend uitzicht.


Onze accommodatie voor de nacht was een idyllisch yurtkamp dat iets weg had van een ecovillage. Tussen de appelbomen sliepen we in yurts en houten huisjes, met het strand van het Issyk Kul meer op loopafstand. Een verfrissende duik in het meer was precies wat we nodig hadden na de warme dag.


De middag bracht een bijzondere ervaring: een demonstratie met jachtarenden. Het was fascinerend om te zien hoe de lokale bevolking deze majestueuze vogels gebruikt voor de jacht, vooral in de wintermaanden. De band tussen de arenden en hun verzorgers was duidelijk zichtbaar en het was indrukwekkend om te horen over de zorgvuldige manier waarop de vogels na jaren van samenwerking weer worden vrijgelaten in de natuur.


Natuurlijk kon een fotomoment met een arend op de arm niet ontbreken - een indrukwekkende herinnering aan deze unieke ervaring.



Te Paard door de Bergen

De volgende twee dagen stonden in het teken van een nieuw avontuur: een paardentocht door de bergen. Voor mij persoonlijk was dit een uitdaging, gezien mijn lichte angst voor paarden. Maar de rustige aard van de Kirgizische paarden en hun gewenning aan toeristen stelde me snel gerust.


Onze eerste dag begon in Kyzart, waar we onze paarden toegewezen kregen. Mijn paard, dat ik liefkozend “Bonfire Hamburger” noemde, bleek een betrouwbare metgezel. We reden in colonne door het prachtige landschap en al snel merkte ik dat galopperen eigenlijk minder eng was dan ik had verwacht - het voelde zelfs bevrijdend om in volle vaart over de vlaktes te rijden.


De tweede dag leidde ons over een pas van 3200 meter naar het Son Kul meer. Het was fascinerend om te ervaren hoe de paarden net als wij moesten ploeteren tijdens de beklimming. De afdaling vereiste voorzichtigheid, maar de uitzichten waren elke stap waard.


Een onverwacht hoogtepunt van deze dag was het bijwonen van een Kok Buru wedstrijd - een traditionele sport die het best omschreven kan worden als een ruige combinatie van polo en rugby, gespeeld met een geitenkadaver. Hoewel het er intens en soms zelfs gewelddadig uitzag, was het een unieke inkijk in de lokale cultuur en tradities.



Terug naar de Beschaving

Onze laatste volledige dag in Kirgizië was er een van contrasten. We verlieten het afgelegen yurtkamp en maakten de lange rit terug naar de bewoonde wereld. Onderweg stopten we voor een fascinerende demonstratie van traditioneel vilten - een ambacht dat generaties lang is doorgegeven en nog steeds een belangrijke rol speelt in de Kirgizische cultuur.


De terugkeer naar Bishkek voelde als een zachte landing terug in de moderne wereld. Ons afscheidsdiner in een lokaal steakhouse was een perfecte afsluiting van de reis, ondanks de trage bediening die de avond onverwacht lang maakte.


Reflecties op een Onvergetelijk Avontuur

Terwijl ik in het vliegtuig zat, terugkerend naar huis met slechts twee uur slaap achter de kiezen, overviel me een gevoel van nostalgie. De afgelopen tweeënhalve week in Kirgizië hadden me uitgedaagd, verwonderd en verrijkt op manieren die ik nooit had kunnen voorzien.


Het is een bekend fenomeen bij reizigers: zodra je over de helft van je reis bent, lijkt de tijd ineens in een stroomversnelling te raken. Zo ging het ook deze keer. De dagen vlogen voorbij, gevuld met adembenemende landschappen, hartverwarmende ontmoetingen en avonturen die voor altijd in mijn geheugen gegrift zullen staan.


Nu, na afloop, voel ik een mengeling van emoties. Er was een zekere weemoed om het afscheid van dit prachtige land en de mensen die ik heb leren kennen. Tegelijkertijd merkte ik ook een groeiend verlangen naar huis, naar het vertrouwde. Het is een delicate balans die elke reiziger kent - de spanning tussen de roep van het avontuur en de troost van thuis.


Het afscheid viel me bij sommige reisgenoten zwaarder dan bij anderen. Dat is de realiteit van groepsreizen - sommige mensen raken je dieper dan andere. Gelukkig maken moderne communicatiemiddelen het makkelijk om contact te houden, een troostende gedachte terwijl we ieder onze eigen weg gaan.


Daarnaast besef ik dat deze reis meer was dan alleen een vakantie. Het was een hoofdstuk in mijn levensverhaal, een ervaring die me heeft gevormd en verrijkt. En terwijl ik terugkijk op deze onvergetelijke weken, kan ik niet anders dan vooruitkijken naar wat de toekomst brengt.


Want zoals elke ervaren reiziger weet: het einde van één avontuur is slechts het begin van het volgende. Dus sluit ik af met een gevoel van dankbaarheid en anticipatie, wetend dat er nog zoveel te ontdekken valt. Tot de volgende reis!


Igo Galama

 

Ben jij ook zo enthousiast geworden door Igo zijn avonturen in Kirgizië? Kijk nu snel op onze Kirgiziëpagina en vindt alle data en praktische informatie voor jouw volgende reisplannen!




96 views0 comments

Comments


NikkiLucyPhotography_Nomadventure_Kazachstan-263_edited.jpg
bottom of page