top of page
  • Writer's pictureJoenah Malot

Jouw volgende hikebestemming? Kirgizië!

Wij zijn heel enthousiast om onze nieuwe bestemming voor te stellen: Kirgizië!  

Vorig jaar reisde ik met Bram door dit prachtige land in Centraal-Azië met onze camperbus. De combinatie van de indrukwekkende Tian Shan bergen en de authentieke nomadencultuur overtuigde ons om hier ook een trip uit te stippelen. In deze blog leggen we uit waarom wij verliefd werden op Kirgizië en waarom we denken dat jij deze zomer nog daarheen zou moeten reizen. 


  1. Het land waar echte nomaden nog bestaan 

De nomadencultuur leeft nog sterk in Kirgizië. Ondanks dat het land lang in de invloedssfeer van Rusland en de Sovjet-Unie lag, heeft het nog veel van zijn culturele gebruiken behouden. Ook vandaag trekken de herders met hun paarden, schapen en jaks van weideveld naar weideveld, mee met de seizoenen, op zoek naar mals gras. De nomadencultuur vormt nog steeds de culturele identiteit, de traditionele gebruiken en de sociale structuren van het dagelijks leven in Kirgizië. Zo wordt er wel eens gelachen dat elke Kirgiziër met een paard tussen zijn benen wordt geboren. Deze levensstijl zorgt ervoor dat de mensen sterk verbonden zijn met de natuur rond hen en een hele goede kennis van het natuurlijk landschap en de waterbronnen. Tijdens onze trip proeven we van deze nomadencultuur door onder meer een roofvogelshow bij te wonen en de uitgestrekte bergweides te paard te trotseren. 


  1. Geniet van de gastvrijheid (met een Sovjet-randje)  

Centraal-Azië staat bekend voor zijn grote gastvrijheid. En dit is een Kirgizië zeker niet anders. Om deze reden kiezen we ervoor om tijdens de trip steeds bij de lokale gemeenschap te verblijven en te overnachten. Het is een hele ervaring om te overnachten in een yurt. De yurt staat echt als symbool voor het nomadische leven. Deze yurts worden opgezet tijdens de zomermaanden, waar de families samen met hun vee verblijven. We slapen met de families mee in de yurts, genieten van hun met liefde bereide maaltijden en proeven gefermenteerde paardenmelk of zelfgestookte alcoholische drankjes. Het enige waarvoor we je nu al willen waarschuwen: probeer nooit te winnen van een drinkwedstrijdje met een Kirgiziër, nastrovje!  

 

  1. Adembenemende berglandschappen 

Dat je voor mooie bergen te zien naar Kirgizië moet, is niet gelogen: de gemiddelde hoogte van het land is 2750 meter hoog. Kirgizië wordt weleens het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd, met als grote bergketen de Tian Shan bergen die doorlopen tot in China. Het bergachtige land is daarnaast ook dunbevolkt. Dus er zijn veel mogelijkheden tot kamperen bij uitgestrekte alpenweiden of kristalheldere bergmeren. En al die bergen zorgen ook voor veel wandelmogelijkheden! Er zijn wandel opties voor iedereen: van korte, maar belonende hikes tot meerdaagse, uitdagende en technische trails. Zo kan je een mooie weekenduitstapje doen op een uurtje van Bishkek in het Ala Archa National Park, kan je naar grote hoogte bij Lenin Peak, of kan je indrukwekkende meerdaagse trails doen zoals de Ak Suu Traverse. 

 


Als deze drie redenen je nog niet overtuigd hebben, dan doen onze vakantiekiekjes het wel. Wij kijken er alvast ontzettend naar uit om weer een zomer in de Kirgizische bergen te mogen spenderen en we hopen jou daar te mogen ontmoeten!
72 views0 comments

Comments


bottom of page